CANNELLONI

Składniki:
Makaron CANNELLONI x2
FARSZ:

1kg. mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe)
mrożony szpinak (lub świeży)
jajko
cebula
olej bądż oliwa (do smażenia)
ser żółty (ok.200g)
mozzarella
parmezan
czosnek (nawet pół główki)
przyprawy (do mięsa mielonego, sól,pieprz, papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie)


SOS:
pomidory w puszcze x2
czosnek (też poł główki)
ewentualnie( jak ktoś posiada) kilka pomidorów suszonych)
cebula
przyprawy (pieprz, oregano, bazylia, sól, cukier)



Przepis:
SOS: Gotuje się go dość długo (ok. 2h).
Do garnka wlewamy pomidory i wkładamy kilka (3-4) pomidorów suszonych oraz czosnek, gotujemy na wolnym ogniu. Czekamy aż woda z pomidorków troszkę odparuje. Dolewamy wody, z pół szklanki oleju bądż oliwy i znów czekamy do odparowania. Znowu dolewamy wody, przyprawy oraz podsmażoną cebulkę. Na koniec miksujemy sos blenderem (jeżeli nie posiadamy czosnek i pomidory suszone drobniutko siekamy).


Wskazówki:
sos może być rzadszy gdyż musi on przykryć wszystkie rurki w naczyniu żaroodpornym a podczas zapiekania i tak fajnie zgęstnieje. Oczywiście dla tych którzy lubią ułatwiać sobie życie nie robić sosu typu: woda+koncentrat+vegeta bo póżniej jak nie będzie smakowało to odbija się na komentarzach, że potrawa jest nie dobra:P. i nie dodawać żadnych vegetek a zwłaszcza przypraw w kostkach.

FARSZ:

podsmażamy mieso z przyprawami (oczywiście spróbować i doprawić wedle gusta), dodajemy przysmażoną cebulę, czosnek, z 5 łyżek sosu i zblanszowany, odciśnięty szpinak,wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu dodać ser żółty, mozzarellę (pokrojone w drobną kostkę) i jajko.

Nadzieniem nadziać surowy makaron Cannelloni i układać w żaroodpornym naczyniu (każdą warstwę polać dokładnie sosem) i posypać startym parmezanem. Piec aż do momentu aż makaron będzie miękki.

MAŁA RADA:

lepsze cannelloni wychodzi jeżeli pieczemy na blaszce (z tym, że sos musi być bardziej gęsty) i przykrywamy folią aluminiową.


Bolońska karkówka

Składniki:
(Na 2 osoby) Dwa 1,5 cm kotlety z karkówki, 10 dag surowego, wędzonego boczku, 2 pory obrane z twardych liści, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka miodu, mała puszeczka koncentratu pomidorowego, vegeta, sól, pieprz, świeża bazylia.

Przepis:
Boczek pokroić w drobną kostkę, zesmażyć. Karkówkę pociąć na paski o kwadratowym przekroju, dodać do boczku, smażyć na dość silnym ogniu do lekkiego zrumienienia. Zmniejszyć ogień, dodać pory pokrojone w cienkie plasterki, zmiażdżony czosnek, miód, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę vegety. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W razie zbytniego wygotowania płynu dolać 2 łyżki wody lub czerwonego wina, pod koniec duszenia dodać czubatą łyżkę posiekanej bazylii. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kluskami lub ryżem. Smacznego

aromatyczna lasagne

Składniki:
makaron lasagne
ok 70 dkg mięsa mielonego (ja używam wieprzowe)
puszka kukurydzy
puszka fasolki czerwonej
puszka pomidorów bez skórki
ok 40 dag startego żółtego sera
łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy - MNÓSTWO przypraw - m.in.:
bazylia, oregano, tymianek, przyprawa do kuchni włoskiej knorr, przyprawa do kuchni meksykańskiej knorr, só, pieprz, cebula granulowana, chili - ja używam jeszcze mnóstwo innych, co mi tylko w rękę wpadnie, bo dużo różnych przypraw daje super oryginalny smak
oczywiście sól lub vegeta
sos biały knorra

Przepis:
mięso dobrze wysmażyć na patelni, co chwilę mieszając, aby nie stanowiło jednolitek konsystencji. Dodać pomidory z puszki bez soku i dobrze je rozgnieść (ja robię to dopiero na patelni, ale można przed ich wyłożeniem). Wsypać przyprawy (co chwilę próbując, aby nie przesadzić - szczególnie z czymś słonym bo ziół nigdy za dużo) i dodać koncentrat - też do smaku, aby mięso nie zrobiło się kwaśne od pomidorów.po dokładnym przesmażeniu wsypać odączoną kukurydzę i fasolkę.
Układać w naczyniu żaroodpornym makaron, polewać sosem (zrobionym wg przepisu z opakowania:), ale jeśli ktoś woli, to może być to sos beszamelowy), warstwa mięsa i sera, i znowu - makaron... i tak aż do wypełnienia naczynia. Ostatnie warstwy to makaron, na to sos i ser. Zapiec w piekarniuku przez ok. 40 min


Ps. Tego samego mięsnego farszu używam do nadziewania cannelloni lub dużych muszli, które zamiast polewać sosem wcześniej obgotowywuję

Aksamitne Tiramisu

Składniki:
serek mascarpone - 750 gr
biszkopty podłużne - 400 gr
cukier - 250 gr
żółtka - 6
białko - 3
kawa do nasączania biszkoptów - 1filiżanka espresso
kakao w proszku

Przepis:
1.Przygotować filiżankę mocnej kawy, najlepiej z ekspresu, osłodzić 2 łyżkami cukru i odstawić do ostygnięcia.
2. Zmiksować doskonale żółtka z połową cukru. Do ubitych na pianę żółtek, dodawać stopniowo serek mascarpone, ciągle miksując, aż do wyczepania serka.
3.Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodając po trochu drugą połowę cukru ciągle miksując.
4. Do masy serowej dodawać bianę z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
5. W formie na ciasto (30X40 cm), ułożyć warstwę biszkoptów, nasączamy je dobrze letnią kawą, ale nie przesadzamy!
6. Warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy warstwą kremu, przesiewając przez sitko kakao, posypujemy krem. Na górę, kładziemy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy, wykładamy krem i na wierzch dajemy kakao. Wierzch ciasta można udekorować listkami czekolady.
7. Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia. Z podanej porcji otrzymamy 2 ciasta wielkości 30X40 cm. Do kawy, którą nasączamy biszkopty, można dodać kieliszek alkoholu. Smacznego !

Cantucci

Składniki:
500g mąki
400g cukru
10g proszku do pieczenia
5 jajek
60ml likieru z orzechów laskowych (a co to/?)
10ml ekstaktu waniliowego
10ml ekstraktu migdałowego
270g siekanych orzechów laskowych

myślę ze z braku ekstraktów można to pominąć lub dać aromat :D


Przepis:
Twarde włoskie ciastka do maczania (jeszcze nie próbowane). Była o nich mowa w programie "Tessa w domu", zainteresowały mnie, więc poszukałam na włoskich wyszukiwarkach i znalazłam :D

Wymieszać suche składniki (oprócz orzechów). Jajka połączyć zz płynami w oddzielnej misce. Połączyć suchą i mokrą masę, dodać siekane orzechy. Z masy uformować na wysmarowanej blasze 2 prostokąty. Piec 20min w 175 stopniach. Wyjąć i ostudzić. Pociąć na kawałki. Ułożyć na blasze "na kant" (żeby z każdej strony się opiekły) i piec jeszcze 15 min.
Ciastka te długo się przechowują. Należy je maczać, np.w kawie, chyba że nas stać na dentystę :P
Smacznego!!

Chleb z Oliwkami

Składniki:
20 g drożdży,
250 g mąki,
150 ml białego wina,
150 ml oliwy z oliwek,
4 jaja
sól,
100 g startego sera gruyere,
100 g posiekanych orzechów włoskich,
50 g zielonych i
50 g czarnych oliwek (pokrojonych na duże kawałki!


Przepis:
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami. Następnie do mąki porcjami wlewać wino i oliwę, mieszać. Miskę przykryć, ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do ciasta dodać jaja i sól, wyrobić. Następnie dodać starty ser. orzechy i oliwki, zagnieść. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć na natłuszczoną blachę. Chleb przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wstawić do piekarnika na środkową półkę. Chleb piec ok. 1 godziny na ztocistobrązowo. Upieczony chleb zostawić kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjąć i wystudzić.

Ciabatta - wloski chleb

Składniki:
200 ml cieplej wody
6g suszonych drozdy
15 ml oleju
300 g maki
1/4 lyzeczki soli

jest to porcja na 3 chlebki 5x10-12 cm


Przepis:
Wszystkie skladniki dodawane w podanej kolejnosci nalezy dokladnie wymieszac i wyrobic ciasto.
Nastepnie uformowac chlebki. Wylozyc je na wysmarowana tluszczem blache, obsypac lekko maka i pozostawic do wyrosniecia. Nastepnie blaszke wstawic do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 170-180C do momentu uzyskania lekkiego zlotego koloru (ok 20-30 min).
Najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest przepieczona niz piec dluzej i ja przesuszyc.