Kuchnia
LODY Z ZIELONEJ HERBATY MACHA
Składniki:
- Lody śmietankowe (ze sklepu)
- Zielona japońska herbata macha (zmielona na proszek)
Przygotowanie:
1) Lody wyjmij z zamrażalnika i pozostaw w temperaturze pokojowej aby trochę zmiękły
2) Dodaj zmieloną zieloną herbatę i szybko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
3) Uformuj kulki łyżka do lodów. Udekoruj listkiem melisy i mięty.
MUS Z ZIELONEJ HERBATY
Składniki:
- 6 łyżek japońskiej zielonej herbaty liściastej (np. sencha).
- Niepełna szklanka (225 ml) mleka
- 450 ml śmietany kremówki
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
1) Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzej na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia.
2) Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut.
3) Przecedź do garnka, dodaj żelatynę namoczoną w 3 łyżeczkach wody.
4) Podgrzewaj, mieszając aż żelatyna się rozpuści.
5) Musem napełnij małe japońskie filiżanki do herbaty
6) Wstaw do lodówki do zastygnięcia. (Deser możesz ozdobić skórką pomarańczową z syropu).
KASUTERA - CIASTO MIODOWE
Składniki:
-5 jajek
-15 dag cukru
-8 dag miodu
-8 dag maki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyzki cukru pudru (do posypania)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Wbij jajka do salaterki, ubij mikserem, dodajac stopniowo cukier i miód. Skończ ubijac gdy masa zrobi sie puszysta i biała i nie bedzie w niej kryształków cukru. Przesiej do masy mąke i proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wlej do blaszki kwadratowej o boku 24 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąka. Piecz pół h. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na jakis czas aż ciasto ostygnie. Posyp cukrem pudrem a nastepnie pokrój w kwadraciki.
RYBA ZAPIEKANA Z JAJKAMI
Składniki:
- 50 dag filetów ze świeżego dorsza lub innej ryby morskiej
-5 dag suszonych grzybów suszonych shitake lub 50 dag pieczarek
- 8 jajek
- 1 łyżka sosu sojowego (najlepiej japońskiego)
- przyprawa warzywna (vegeta, jarzynka)
- 1 łyżka białego wina (najlepiej ryżowego)
- sól
- Składniki do sosu:
- 1 szklanka bulionu rybnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
1) Opłukaną rybę pokrój w kostkę, usuwając ości.
2) Następnie wrzuć kawałki ryby do rondla, zalej wrzącą wodą z dodatkiem odrobiny soli i gotuj 15 minut na niedużym ogniu.
3) Umyte pieczarki ugotuj w niewielkiej ilości wody (grzyby shitake wcześniej namocz w przez 3 godziny), a gdy przestygną pokrój je w paski.
4) Łyżka cedzakową wyjmij ryby z wywaru, osącz je i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
5) Na kawałkach ryby rozłóż pieczarki.
6) Widelcem lub rózgą roztrzep w misce jajka z 2 łyżkami zimnego wywaru z grzybów
7) Przypraw sosem sojowym, przyprawą warzywną i winem.
8) Tą masą zalej rybę, przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 c.
9) Zrób sos:
- Zagotuj 3/4 bulionu, a pozostały zimny wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
- Zawiesinę wlej do wrzącego bulionu, cały czas mieszając.
- Zagotuj i przypraw do smaku sosem sojowym.
10) Zdejmij folię z ryby i jeszcze chwilę zapiekaj.
11) Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika z sosem i ryżem na sypko.